Virtual Reality

VR terapi - for en bedre psykisk helse

Den nye behandlingsformen

Virtuell virkelighet blir ofte sett på som en plattform som kun er ment for spill og annen underholdning, men bruksområdene for plattformen er mer mangfoldig enn mange tror. Innovasjonen rundt teknologien er stor, men hva med å bruke det på forbedre en av våre største ressurser - mennesket. Mange sliter med psykisk helse enn før, og oppleves hemmende i arbeidslivet og privat. Tall fra folkehelseinstituttet viser at 15-20 % i alderen 3-18 år sliter med dette. Hvordan kan man bruke VR til å hjelpe?

For mange kan det være en utfordring å innlede en samtale, dra på skole/arbeidsplassen eller dra på en arrangement o.l. Ved Haukeland Sykehus i Bergen har man valgt å ta i bruk VR for å rehabilitere psykosepasienter. Et verktøy som ellers har blitt brukt til opplæring av fagpersonell og et populært supplement i spillverdenen. Behandlingsmetoden bygger på kognitiv terapi (en behandlingsform som retter seg mot problemløsning i sammenheng med tenkning, handlinger og følelser) og skal kunne styrke pasientens ferdigheter og mestre sosiale situasjoner de ikke var i stand til tidligere. Med dette eksperimentet håper man å få større samfunnsdeltakelse og minske antall ungdommer med disse diagnosene.

Avisutdrag fra BergensAvisen 20.06.19

Behandlingene vil foregå over datamaskin hvor man har kontroll over situasjonen som blir vist for pasienten. Blir den ubehagelig, skal man kunne snakke om det og analysere opplevelsen. Teknologien er i samarbeid med Helse Vest IKT og Bachelorstudenter ved Høgskolen på Vestlandet. Den er foreløpig blitt en lokal behandlingsform, men målet er å få outsourcet teknologien til andre sykehus -og rehabiliteringssentre. Det har blitt rapportert om gode resultater og gi god effekt overfor sosial angst.    

Er du nysgjerrig på andre behandlingsmåter fra Helse Vest IKT, kan du klikke deg inn her.
VR & AR gir oss muligheten til å øve på ting som potensielt er livsfarlige. Med VR og AR kan man øve mange ganger, uten risiko.

Arne Øgård
Head of education and publishing at Nelfo
Kom i kontakt

Vi er her for å hjelpe deg.

Send oss en melding.

 Vi svarer vanligvis innen en time på arbeidsdager.
Takk for din henvendelse. Vi har mottatt din melding!
Oisann, her gikk noe galt! Prøv på nytt før du sender melding.

Besøk oss

Grev Wedels Plass 9, Oslo